Zdravé tuky v potravě

Zdravé tuky v potravě

Tuky jsou součástí naší stravy a odborníci se shodují, že by měly představovat asi 25 % celkového příjmu energie. V celkovém diagramu, když si představíme, že sacharidy zabírají asi 60 %, to znamená, že se přijímají ve větší míře než bílkoviny. Důvod je prostý. Naše tělo tuky využívá velmi často. Například jsou nutnou součástí membrán našich buněk, bez nich by se nová buňka nikdy nemohla vyvinout a docházelo by tak k zastavení přirozené obnovy buněk. Dalším důležitým údělem tuků je jejich nutná přítomnost pro vstřebávání v tucích rozpustných vitamínů. Těmi jsou A, D, E a K.

olivový olej

Pokud by se při nedostatku tuků v potravě vitamíny nevstřebávaly, docházelo by k různým problémům, které by pramenily z hypovitaminóz. Dalším důvod, proč musíme v potravě přijímat tuky se projeví nejvíce u dívek během dospívání. Některé hormony mají svou strukturu založenou na lipidových prekurzorech a je tedy velmi důležité, aby právě tyto kostry byly v potravě přijímány. A proč se to vlastně projeví hlavně u dospívajících dívek? Právě u nich jsou tyto hormony velmi důležité, aby tělo bylo připravené a správně fungovala signalizace, že už mají vaječníky a děloha začít svou každoměsíční práci.

italská kuchyně

U dívek je do této signalizace zapojena i celá tuková tkáň. Kdyby tukové tkáně nebyl dostatek, menstruace bude opožděná, nepravidelná nebo se nedostaví vůbec. Podle odborníků i běžných laických zkušeností je jisté, že by se v potravě měly omezovat tuky živočišné a nahrazovat by se měly tuky rostlinnými. Pro tuto příležitost se hodí olej dýňový, lněný nebo panenský olivový Olivum. Stejně tak, v našich končinách je běžné, že nemáme dostatek tuků, které se vyskytují v mase hlavně mořských ryb. Rybí olej tedy můžeme přijímat v různých tobolkách anebo jako tekutý přípravek, který jistě seženete v jakékoli lékárně i drogerii.

Share